Klompenpaden, populairder dan ooit.

Ooit al gehoord van Klompenpaden? Wellicht niet! Het gegeven is in Vlaanderen vrij onbekend. Bij onze Noorderburen daarentegen is het fenomeen razend populair.  Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en wandelaars zijn er dol enthousiast op.  Het geheim? Je wandelt steevast in een agrarisch cultuurlandschap langs de mooiste plekjes van de provincies Utrecht en Gelderland.

Klompenpaden lopen vaak langs plekken waar je normaal gesproken nooit komt.  De makers van de Klompenpaden (Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht) zorgen ervoor dat het wandeltracé gaat langs het erf van een boer, over landgoederen, dwars door een weiland of over onverharde paden.  Puur natuur dus en daar houden wandelaars ontzettend van.

9455793543_87b9923019_c
Photo credit: peterned via Visual hunt / CC BY-NC-SA

In 2002 opende het eerste Klompenpad, het Schutpad in Leusden. Wat aanvankelijk als een eenmalig initiatief werd gezien, groeide in de loop der jaren uit tot een succesvol wandelverhaal.  In 2016 werd een eerste Klompenpad Kids ontwikkeld.  Op deze manier beleven ook kinderen het landschap op een leuke manier.  Met de recente opening van het Jufferpad – een mooie wandeling in het natuurgebied van Renswoude en Veenendaal – bereikte men een nieuwe mijlpijl, want het is het 100ste Klompenpad.

8976754008_427597914b_c.jpg

Op Klompenpaden staat alle informatie omtrent de verschillende wandelroutes.  De routes zijn telkens in twee richtingen gemarkeerd en volledig gratis.  Via de Klompenpaden wandelapp (App Store of Google Play) kan je alle routes downloaden met meer achtergrond informatie.  En ter verduidelijking,  een klompenpad loop je niet op klompen. Als je een klompenpad stapt, trek je best stevige wandelschoenen aan, want die heb je écht nodig.  De routes zijn immers zeer agrarisch , speels , af en toe moet je even over een balk lopen , over een hek klimmen of dwars door een drassige weide stappen.  Juist die dingen maken een klompenpad uniek en extra leuk.

589_fullimage_klompenpaden-logo_850x566

Klompen aan, rugzak op en gaan met die banaan!

Tekst Stefaan Bailleur

Geplaatst door

Hi, ik ben Stef een gepassioneerd wandelaar en levensgenieter uit België. Hou van fascinerende reisbestemming in binnen- en buitenland en lekker eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s